Spreekbeurtenpakket


  • slideshow1-v2
  • slideshow2
  • slideshow3
  • slideshow4
  • slideshow5

Over Maaslander-kaas kunnen we urenlang vertellen en dat kan jij ook! Moet je binnenkort een spreekbeurt geven en zoek je nog een leuk onderwerp. Maak dan indruk met een goed kaasverhaal.

Iedereen kent kaas, en bijna iedereen kent Maaslander. Er lopen hier veel kaasliefhebbers die er van alles over kunnen vertellen. Veel van die interessante en opmerkelijke kaaswetenswaardigheden hebben ze vast voor je opgeschreven.

Met alle informatie in dit spreekbeurtenpakket kun je een echte kaasspecialist worden.

Wat komt er allemaal kijken bij kaas maken? Lees en vertel over de melk, de kaasvaten, het zoutbad waar de kazen in gaan. En natuurlijk over allerlei verschillende soorten kaas die er zijn: van graskaas tot kruidenkaas, van geitenkaas tot schapenkaas.

Download ons spreekbeurtenpakket door hieronder op de download knop te drukken. Er staan handige plaatjes bij die je kunt gebruiken op het digibord, waardoor je verhaal straks helemaal af is als je voor je publiek staat.

We wensen je heel veel succes! En een mooi cijfer natuurlijk….

download

Wist je dat:

– Kaas al voor onze jaartelling gegeten werd? Dit blijkt uit gevonden aardewerkpotjes uit ongeveer 850 voor Christus, met gaatjes waarin de wrongel (de eiwitten uit melk) uitlekte en kon drogen.

– Voor het maken van 1 kilo kaas ongeveer 10 liter melk nodig is?

– De Nederlanders per jaar gemiddeld zo’n 17 kilo kaas per persoon eten? Uitgaande van plakken van 30 gram is dit zo’n anderhalve plak per dag.

– Nederland per jaar meer dan 650 miljoen kilo kaas produceert? Nederland is daarmee de op vier na grootste kaasproducent ter wereld. Het grootste gedeelte van deze kaas wordt geëxporteerd naar het buitenland.

– Het eten van kaas je tanden beschermt tegen gaatjes? Zowel de eiwitten als het calcium in kaas spelen hierin een rol. Een stukje kaas na de maaltijd is dus nog niet zo slecht bedacht door de Fransen.

– De gaten in de kaas door de kaasmeesters ook wel ogen worden genoemd? Je hoort ze hier in de gangen dan ook wel eens praten over kaas met mooie ogen.

– Er meer dan 2000 soorten kaas bestaan?

– Je kaas het best op de koudste plek in de koelkast kan bewaren?

– De kaasschaaf beter schaaft als je deze voor het schaven even opwarmt? Bijvoorbeeld door de schaaf even onder de warme kraan te houden.


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!