Hier vind je antwoorden op ‘veelgestelde vragen’ aan Maaslander. Staat je vraag er niet bij? Neem dan gerust contact op of vul ons contactformulier in.

Gezondheid

Ik ben lactose-intolerant, mag ik Maaslander eten?
Over het algemeen kunnen mensen met een lactose-intolerantie gewoon kaas eten. Hollandse kaassoorten (halfharde en harde kaas) bevatten sporen van lactose, maar de hoeveelheid is vrijwel niet aantoonbaar. Naarmate de kaas langer rijpt, neemt het lactosegehalte af. Oudere (belegen) kaas bevat dus nog minder lactose dan jonge kaas. Daarmee kan gezegd worden dat harde kaas lactosevrij is.

Ik ben allergisch voor gluten. Kan ik dan wel kaas eten?
Ja, dat kan, want kaas bevat geen gluten. Ook niet in de korst.

Ik ben allergisch voor koemelkeiwit, mag ik Maaslander Geitenkaas eten?
Nee, je bent namelijk niet allergisch voor melk van de koe, maar voor bepaalde eiwitten in melk. Vanwege het gebruikte stremsel in de kaas komen deze eiwitten ook voor in geitenkaas, waardoor je last kan krijgen van je allergie. Als je dus allergisch bent voor koemelkeiwitten dan is geitenkaas geen oplossing.

Ik moet mij houden aan een cholesterolarm dieet. Kan ik dan nog wel kaas eten?
Bij een cholesterolarm dieet is het belangrijk om meervoudig onverzadigde vetzuren te eten. Deze komen met name voor in plantaardige producten. Kaas is een product van dierlijke oorsprong, daarin komen meervoudig onverzadigde vetzuren in beperkte mate voor. Informeer daarom, als u het niet zeker weet, bij uw diëtist of huisarts.

Welke kaas mag ik eten bij een eiwit-beperkt dieet?
Het beste is om helemaal geen kaas te eten. Als u toch graag kaas eet, adviseren wij u een Goudse 48+ of 50+ kaas, zoals Maaslander, omdat deze minder eiwit bevat dan 30+ kaas.

Ik heb diabetes. Mag ik dan nog wel kaas eten?
Voor diabetici is het belangrijk niet te veel koolhydraten (voedingssuikers) tegelijk te eten. Vandaar dat het goed is erop te letten de koolhydraten zo veel mogelijk te spreiden over de hele dag. Maaslander bevat geen koolhydraten, maar zoals alle kaas wel vet. Iedereen is verschillend en heeft een ander eetpatroon. Informeer daarom, als u het niet zeker weet, bij uw diëtist of huisarts.

Is kaas wel gezond?
In kaas zitten onder andere eiwitten en calcium; dus dat is zeker gezond. Een derde bestaat uit de gezonde onverzadigde vetten, twee derde van de vetten zijn verzadigd en dus minder goed voor je. De aanduidingen 50+, 48+, 30+, enzovoort geven niet aan dat er 50%, 48% of 30% vet in een kaas zit; het gaat hier om warenwettelijke productomschrijvingen. Vuistregel: voor snijkaas neem je twee derde van de +-aanduiding om het vetpercentage te schatten (dus bijvoorbeeld 48+ =32% vet, 30+ =20% vet). Om exact te weten hoeveel vet je werkelijk eet, kun je het beste de voedingswaardenoverzichten lezen op de verpakking. Daarin staat precies hoeveel gram vet er in 100 gram kaas zit.

Jullie nieuwe kazen zijn 50+, bevatten die dan niet heel veel vet?
Er zit maar een klein verschil in de hoeveelheid vet tussen 48+ en 50+ kazen – omdat de aanduiding ‘50+’ is gebaseerd op de hoeveelheid vet in droge stof (dus als je al het vocht uit de kaas zou verwijderen). Het gaat om slechts enkele grammen.

Hoeveel calcium zit er in Maaslander?
De hoeveelheid calcium per 100g Maaslander kaas verschilt per product. Je vindt deze informatie op de achterzijde van de verpakking, of op de product pagina’s van deze website. Wist je dat er in 100g kaas meer calcium zit dan in melk? Handig als je niet van melk houdt.

Zitten er hulpstoffen met E-nummers in Maaslander?
In Maaslander zitten de e-nummers E160b (de natuurlijke kleurstof Annatto Norboxine) en Nitraat, E251. Nitraat komt van nature al voor in koemelk. We gebruiken nitraat als conserveermiddel en om de vorming van boterzuurbacteriën tegen te gaan. Alle zogenaamde E-nummers zijn binnen de Europese wetgeving getest en toegelaten om gebruikt te worden bij de bereiding van levensmiddelen. Het is dus een garantie dat het veilig is.

Waar kan ik informatie vinden over de voedingswaarden en ingrediënten van de Maaslander kazen?
Op de producten pagina’s van deze website vind je al onze producten. Hier vind je per kaas ook een overzicht van alle voedingswaarden en ingrediënten.

Ik ben vegetarisch. Kan ik Maaslander eten?
Ja, alle kazen zijn 100% vegetarisch. Ze zijn namelijk gemaakt met microbieel stremsel.

Ik ben zwanger. Mag ik kaas eten?                                                        De reguliere kazen van Maaslander (30+, 50+ en Geitenkaas) mag je gewoon eten als je zwanger bent, Deze kazen zijn namelijk allemaal bereid met gepasteuriseerde melk.

Maaslander productie

Hoeveel liter melk zit in één kilo Maaslander?
Er wordt ongeveer tien liter melk gebruikt voor één kilo Maaslander-kaas.

Wat voor soort melk gebruikt Maaslander?
Op dit moment zijn alle producten gemaakt van 100% weidemelk. Deze weidemelk nemen wij af van Nederlandse zuivelcoöperaties. Weidemelk-koeien lopen ten minste 120 dagen per jaar minstens 6 uur per dag in de wei.

Is Maaslander natuurgerijpt?

Maaslander rijpt op houten planken in een geconditioneerd pakhuis. Door deze
manier van rijpen kan de kaas zijn vocht kwijt. Dat noemt men in de kaaswereld natuurlijke rijping.

Is Maaslander een zoute kaas?
Nee. Maaslander is van nature een minder zoute kaas omdat de kaas maar kort in het pekelbad ligt.

Hoe wordt Maaslander gemaakt?
Op de pagina ‘Over Maaslander’ wordt uitgelegd hoe onze Maaslander kazen worden gemaakt.

Hoe lang rijpen de Maaslander kazen?
De rijpingstijd verschilt per kaassoort en leeftijd. Zo rijpt onze jonge 50+ kaas minimaal 28 dagen, de jong belegen variant minimaal 49 dagen en de belegen kaas 91 dagen. Dat zijn de minimale aantallen rijpingsdagen die nodig zijn voor de kaas om de ideale smaak en textuur te ontwikkelen. Vanaf dit aantal dagen keurt onze kaasmeester de kaas om te bepalen of deze rijp is. 
Het aantal rijpingsdagen per product kun je vinden aan de bovenzijde van elke verpakking.

Produceren en rijpen jullie zelf je kaas?

Wij ontwikkelen onze eigen recepturen, hebben een eigen kwaliteitsafdeling en doen ook onze verkoop zelf. Daartussenin werken we samen met streng geselecteerde partners waarmee we een duurzame,  langjarige samenwerking hebben. Bij deze partners gebeurt het produceren en rijpen van onze kaas onder toezicht van onze eigen keurmeesters.

Wordt Maaslander ingespoten met water?
Maaslander is een natuurproduct en wordt gemaakt zoals elke andere kaas en wordt dus niet ingespoten met water.

Waarom hebben jullie gekozen voor 50+ kazen?
Maaslander 50+ kazen worden gemaakt van volle, niet afgeroomde melk. Het bovenste laagje room op de melk zorgt voor een beetje extra vet in de kaas – maar dat kleine beetje vet geeft een heleboel extra smaak. Op de boerderij wordt de kaas ook gemaakt van deze volle niet-afgeroomde melk. Het is dus eigenlijk hoe kaas oorspronkelijk gemaakt wordt en geeft de smaak die kaas hoort te hebben.

Producten en ingrediënten

Welke soorten kaas heeft Maaslander?
Maaslander heeft Goudse kazen, in de varianten 50+, 30+, en Geitenkaas. Kijk voor meer informatie op de productpagina’s van deze website.

Waar kan ik de producten van Maaslander kopen?
Maaslander is verkrijgbaar in de meeste supermarkten in Nederland. Niet alle producten liggen in alle supermarkten. Vraag het supermarkt personeel om het product dat je zoekt, of neem contact op met onze consumentenservice via het contactformulier.

Waar kan ik het Maaslander stuk bemachtigen?                                                                                                                                                         Op dit moment worden de Maaslander stukken, maar op heel erg weinig plekken verkocht. Er zijn nog wel enkele winkels waar je de Maaslander stukken kan bemachtigen. Zo zijn de Maaslander jong belegen 50+ stukken nog bij enkel een paar Coop filialen te krijgen. Vraag het daarom altijd even na bij het supermarkt personeel. Bij de Poiesz ligt het Maaslander jong belegen 50+ stuk wel standaard in het schap. Daarnaast is er ook eens in de zoveel tijd een Maaslander actie bij supermarkten zoals de jumbo en de Plus, dan kunt u eeen actie stuk bemachtigen voor maar 7 euro.

Ik zie dat de verpakking is veranderd is het receptuur nog wel hetzelfde gebleven?     De verpakking is veranderd van design, dit heeft echter geen invloed gehad op het product zelf. De smaak en kwaliteit van de kaas is nog net zo lekker als voorheen

Is Maaslander kaas Halal?
Maaslander staat niet onder toezicht van de Halal organisatie en kan dus niet als Halal worden aangemerkt.

Waar komt Maaslander geitenkaas vandaan?
Maaslander geitenkaas wordt geproduceerd in Nederland met geitenmelk van Nederlandse geitenboerderijen.

Over het Maaslander merk

Hoe lang bestaat Maaslander al?
Het Maaslander merk bestaat sinds 1975 en is dus al meer dan 40 jaar oud. Maaslander is onderdeel van Westland Kaas. Een familiebedrijf met smaak dat al sinds 1936 gaat voor niets minder dan de allerlekkerste kazen.

Wat is de kenmerkende smaak van Maaslander?

Bij Maaslander draait alles om smaak. We ontwikkelen onze recepturen zó, dat er kaas gemaakt kan worden die smeuïg en zacht is van textuur, maar wel met een opvallend intense smaak die lang blijft hangen. In onze nieuwe 50+ kazen komt de romige smaak van de kaas nog beter tot zijn recht.

Is Maaslander wel echte kaas?
Maaslander is net als andere kazen echte kaas en wordt op dezelfde manier gemaakt en gerijpt op houten planken. Maaslander heeft een eigen receptuur en onze 50+ kazen worden gemaakt van volle, niet-afgeroomde melk.

Waar komt de naam Maaslander vandaan?
De naam Maaslander is een verwijzing naar de herkomst van de familie Westland – het land van Maas en Waal. Dit is oorspronkelijk ook het gebied waar de kaas gemaakt werd. Toen later de vraag groter werd, is uitgebreid naar andere gebieden in Nederland.

Wat voor bedrijf zit er achter het merk Maaslander?

Maaslander is ontwikkeld door de familie Westland. Westland Kaas is een familiebedrijf met smaak dat al sinds 1936 gaat voor niets minder dan de allerlekkerste kazen. Het is een hecht bedrijf met ongeveer 80 werknemers en gevestigd in Huizen. Meer informatie over Westland Kaas is te vinden op www.westlandkaas.nl

Verpakking en bewaren

De plakjes van mijn voorgesneden kaas kleven aan elkaar. Hoe komt dat?
Doordat kaas een natuurproduct is, kan het seizoen en het rijpingsproces ervoor zorgen dat de plakken af en toe aan elkaar kleven. We stellen daarnaast hoge eisen aan de smeuïgheid van onze kazen, wat belangrijk is voor de smaak en ervoor zorgt dat drogere kazen niet taai worden. Daardoor kan het ook voorkomen dat de plakken gaan kleven.

Er zit schimmel op mijn kaas. Hoe komt dat en kan ik de kaas nog eten?
Schimmels zitten overal in de lucht. Wanneer kaas in een geopende verpakking bewaard wordt, of vers van het mes is gekocht, kan het product gaan schimmelen. Als u schimmel vindt op voorverpakte kaas, is de verpakking lek geweest. Deze kaas kunt u het beste naar onze ConsumentenService retour sturen, (Antwoordnummer 22, 1270 VB te Huizen, een postzegel is niet nodig), de verpakking moet dan nog niet open zijn geweest. Als u er een brief bij doet met uw naam- en adresgegevens en een korte omschrijving van de klacht, krijgt u van ons binnen twee weken na ontvangst een reactie. De schimmels op zich zijn meestal onschuldig, al wordt niet aangeraden ze te consumeren.
Wanneer er een klein schimmelplekje op de kaas zit, is deze gemakkelijk weg te snijden (ongeveer een cm rond de schimmel) en kun je de kaas gewoon eten.

Er zit witte uitslag/puntjes op de kaas. Wat is dat?

Dit komt met name voor bij de oudere kaassoorten. De witte uitslag en/of puntjes zijn rijpingskristallen, deze kun je gewoon eten.

Hoe moet ik Maaslander bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Gekoeld bewaard en ongeopend bij max. 7 graden is Maaslander houdbaar tot einde tht-datum. Na het openen zijn de producten beperkt houdbaar. U kunt ze dan het beste in een afgesloten bakje of in kaaspapier in de koelkast bewaren.

Hoe schaaf, snijd of rasp ik kaas nog soepeler?

Het schaven, snijden of raspen van kaas gaat gemakkelijker met een warme schaaf, mes of rasp. Houd van tevoren de schaaf, het mes of de rasp even onder de warme kraan en u zult zien dat u soepel door de kaas heen gaat.