Dit eitje uit de oven is heerlijk als brunch of lunchgerecht. Bij een geslaagde oeuf en cocotte is het eiwit gestold en de dooier nog lopend. Deze versie is fool proof. Je scheidt het wit van de dooier en laat dat eerst garen.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 230 °C. Snijd de prei in ringetjes, was ze en laat uitlekken in een vergiet. Vet vier souffléschaaltjes in met boter en schep in ieder schaaltje een eetlepel crème fraîche en een lepel geraspte Maaslander. Rasp er verse nootmuskaat over en meng alles goed door elkaar. Verdeel de preiringen en plakjes ham over de schaaltjes. Scheid vervolgens boven ieder souffléschaaltje een eitje, door deze te breken en de dooiers in de schil te laten. Zet de souffléschaaltjes in een lage schaal, vul die tot halverwege met kokend water en zet de eitjes 10 minuten in de oven totdat het wit is gestold. Leg de dooiers dan in de souffléschaaltjes, bestrooi met de resterende kaas en laat ze nog 4 minuten garen. Neem de oeufs uit de oven, laat ze enigszins afkoelen en bestrooi met gehakte peterselie en zwarte peper. Lekker met getoaste broodsoldaatjes.